Een geliefde lekkernij, vooral tijdens de feestdagen, met zijn heerlijke amandelspijs en krokante korst. Traditioneel bevat deze traktatie echter veel suiker en boter. Gelukkig kun je een gezonde versie maken die net zo lekker is, maar met voedzamere ingrediënten. Deze gezonde banketstaaf biedt alle smaak en feestelijkheid zonder het schuldgevoel.
Benodigdheden amandelspijs:
- 100 gram amandelmeel
- 75 gram honing
- Vanille drops
- 1 ei
Klop het ei los en voeg 1/3 deel van het ei toe.
Benodigdheden deeg:
- 100 gram bloem
- 40 gram ongezouten roomboter
- 4 eetlepels magere yoghurt
- Snuf zout
- klein glaasje melk (ik gebruik mijn zelfgemaakte cashewmelk
- Amandelschaafsel
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Doe de amandelmeel, de honing en vanille drops in een kom en kneed dit tot een geheel.
3. Klopt het ei los en voeg 1/3 van het ei toe aan de kom en zet dit even opzij.
4. Doe in een andere kom de bloem, boter en zout en kneed dit tot een geheel.
5. Voeg de yoghurt toe en roer/kneed dit tot een deeg.
6. rol het deeg helemaal uit, zodat je een breed oppervlak krijgt.
7. Verdeel de spijs in een langwerpige vorm over de breedte van het deeg.
8. Rol het deeg op zodat de spijs er helemaal goed in zit en vouw de zijkanten dicht.
9. Bedek de bovenkant met amandelschaafsel en smeer met een kwastje de melk eroverheen.
10. Leg de banketstaaf op een bakplaat bedekt met bakpapier en doe de schaal voor 25 minuten in de oven.
11. Snijd het geheel in stukjes.
Geniet van deze banketstaaf als een heerlijke, voedzame traktatie tijdens de feestdagen of gewoon als een luxe tussendoortje bij de koffie of thee. Deze versie biedt de rijke, traditionele smaak met de voordelen van natuurlijke, gezonde ingrediënten.